Монтаж на абсорбатори и аспиратори

абсорбатори и аспиратори

абсорбатори и аспиратори

Монтаж на абсорбатори и аспиратори – каква е разликата?

Aбсорбаторът – съвсем логично – абсорбира, тоест поема с активния си въглен мазнини, миризми и т.н. При него характерно е, че засмуква, пречиства и отново пуска в помещението един и същи въздух. Основният недостатък е, че парата, която освен досадна, е и вредна остава в кухнята. Затова и обикновено се препоръчва да си монтирате аспиратор.
Aспираторът отвежда засмукания въздух към комина, а оттам в околната среда.- идеално решение Доста от предлаганите на пазара уреди са универсални и могат да работят едновременно и като абсорбатор и като aспиратор – просто потокът на въздух се контролира от една клапа, така че за клиента остава да реши как иска да го ползва. В общи линии един абсорбатор не е по-различен от стенен кухненски шкаф като монтаж и употреба, затова ще се спра по-подробно на аспиратора. При покупката на адсорбатор е важно да се определи видът и параметрите като за начало.Има четири основни вида:

  • Свободно стоящи
  • За вграждане
  • Островни
  • Тип камина (които могат да бъдат “Свободно стоящи” или “За вграждане”)

При монтажа на абсорбатори има доста специфични моменти, които изискват специализирани знания и умения за правилното им изпълнение.Абсорбаторите или аспиратори, както са известни, са електрически уреди, които се монтират основно над печка или котлони и чрез електромотор отвеждат миризмите от готвенето, във вентилационните тръби или комини.

Предварителна подготовка

В комина или другото извеждащо тяло, трябва да се направи отвор, който да свързва абсорбатора с външната среда. След като се изкърпи и измаже този отвор, се преминава към монтажа на самия абсорбатор.

Монтаж на самия абсорбатор

Първо поставяме L скобите. Това са L – образни винкели които купуваме от магазин за крепежни елементи.Дължината им е 15 См – излизат с 2см над аспиратора и можем да завием с кръстата отверка нарезните винтове за дюбелите които предварително сме поставили в стената.
L – скобите закрепваме за абсорбатора с помощта на винт и голяма шайба, за да е здраво .Монтираме двете скоби за абсорбатора.
Важно !!! Абсорбаторът трябва да се постави на 65 см над печката или 75см за газови котлони. Пробиваме единия отвор в стената .
Поставяме дюбела,закрепваме абсорбатора за единия отвор и след това с нивелир отбелязваме втория отвор за закрепване.Пробиваме слагаме дюбел и монтираме абсорбатора като оставяме 10мм от стената до винкела на абсорбатора.
Възвратна клапа за абсорбатор
Преди да сложите алуминиевата тръба с пристягаща скоба трябва да поставите възвратната клапа на снимката по долу и да премахнете старите клапи на абсорбатора(две полусфери).Премахват се по две причини – пречат на въздуха да преминава свободно и нямат възвратна пружина.Клапата не позволява да се връща въздух от комина към кухнята.

Монтаж на твърда и мека тръба за въздуха

Поставяне на алуминиева тръба, която свързва абсорбатора с отвора в стената (комина).
От розетката до алуминиевата тръба се монтират емайлирани кюнци с размер на отвора 130мм. Алуминиевата тръба се напъхва в кюнеца,а другия и край се монтира за абсорбатора с алуминиева скоба.Дължината на алуминиевата тръба е от 2 до 3метра в разпънато състояние.
Необходимо е аспираторът да бъде нивелиран, за да се гарантира неговата безпроблемна работа.
Какво се изисква за максимална ефективност на филтрите?
Металните касетъчни филтри осигуряват много добро задържане на мазните частици, които се съдържат в парите, всмукани от аспиратора, като по този начин защитават неговия мотор.
За да пречистват въздуха ефективно, филтрите трябва бъдат почиствани в съдомиялна машина или ръчно след гореща вана с миещ препарат средно на всеки 2 месеца (в зависимост от интензитета на готвене). Металните филтри не трябва да бъдат третирани с материали, неподходящи за алуминий. Поставят се отново на аспиратора почистени и напълно подсушени.
За максимално улеснение новите модели аспиратори са снабдени и с индикатор за замърсени филтри, който подсказва кога филтърът за мазнини се нуждае от почистване и кога филтърът от активен въглен трябва да бъде сменен.

Спешен телефон 0888 95 22 44

гр. ПЛЕВЕН

РАБОТНО ВРЕМЕ:

понеделник- 09:00 - 17:30
вторник - 09:00 - 17:30
сряда - 009:00 - 17:30
четвъртък - 09:00 - 17:30
петък - 09:00 - 17:30

събота и неделя - почивни дни