Смяна на кабели и проводници

Смяна на кабели и проводници

Смяна на кабели и проводници

Сечението на проводниците се определя от тока на консуматорите, от разстоянието до тях и от особеностите на консуматора, като последното налага класифицирането на консуматорите в няколко групи с общи особености.
Консуматори, работещи в:
режим АС1 за активни консуматори с фактор на мощността 1 /реотани/
режим АС3 за индуктивни товари с фактор 0.6 – 0.8 с голям пусков ток /двигатели напр./
режим АС4 – същото като АС3, но имаме режим противовключване или режим спирачка, което води до продължително установяване на по-големи от номиналните токове на консуматорите.
Има и други режими на работа като АС 15 и 16, 22 и 23, които са за оперативни вериги и режими, DC за постоянни токове, които не засягаме за сега в темата.

Когато избираме проводник се съобразяваме със следните фактори:

  • Достатъчно сечение, за да не загрява от тока на консуматора – тези данни ги има в спецификацията на кабела – какво сечение какъв ток издържа. Също в БДС има посочени токовете за кабели ПВА – 1, ПВА – 2 и техните производни ПВВ, ШВПС и т.н. Има данни, дори когато кабела е открит, замазан и т.н.
    Препоръчва се използването на сечение – 5А – квадрат, 10А квадрат и половина, 16А два квадрата и половина, 25А четири квадрата, 35А шест квадрата – за кабели от типа ПВВ, като токовете са минималните за тези кабели, но и най сигурните. 6 квадрата може да издържи до 63А, но не продължително време и то ако има възможност за охлаждане на кабела.
    Гъвкавите многожични проводници издържат с около 10-15% по-големи токове.
  • Сечението с оглед да няма пад на напрежение, особено ако консуматорът е отдалечен. Помнете формулата R = ro (l / S), където ro е специфичното съпротивление на материала /мед, алуминий/ l – дължина на проводника /ако е кабел се умножава по 2 заради двата проводника, ако е фаза-нула/ и S e сечението. Заради това R, което нараства с дължината на проводника /кабела/ се налага захранването на няколкостотин ватови товари с ток 3-4 А с кабели, имащи сечение 1.5 или 2.5 квадрата. На практика на всеки 100 м проводника се декласира, като се отива в следващото сечение, примерно от 1 кв. на 1.5 кв.мм
  • Пестете пари !!!. Ако сте сигурни в сметките си най-добре да се купи кабел с точното сечение или най-много следващия размер, за да има резерва – тя почти винаги е от полза – или накратко смята се кабел или се избира от таблицата със сечение 2.5 слага се 4, но не и 10 кв.мм
    Съгласно тока на консуматора и респективно тока, който издържа кабела се избира предпазителят. Принципно, ако имаме активен товар той не може да се претовари и може да изберем предпазител само по тока, който издържа кабела – това е най-логично, защото предпазителите изключват еднакъв ток на късо /масово 6000А/ независимо 10,16,20 ,25А ли са те.
Спешен телефон 0888 95 22 44

гр. ПЛЕВЕН

РАБОТНО ВРЕМЕ:

понеделник- 09:00 - 17:30
вторник - 09:00 - 17:30
сряда - 009:00 - 17:30
четвъртък - 09:00 - 17:30
петък - 09:00 - 17:30

събота и неделя - почивни дни